tisdag 19 maj 2009

Sprutbyte mot hepatit C

En del drömmer om det narkotikafria samhället. Jag drömmer om ett samhälle som inte stigmatiserar missbrukare. Ett samhälle som inte i första hand ser till straff, kontroll och polisiära insatser utan till missbrukarens människovärde och integritet.
I dag är det den internationella hepatit C-dagen och fokus riktas mot de miljontals människor i världen som bär på hepatit C. Här i Stockholm bjöd Brukarföreningen in till en manifestation utanför landstingshuset och jag var inbjuden att tala. I vårt land är det ju en grupp hepatitsmittade som är särskilt utsatta, de som injicerar narkotika.
Vi vet att det finns metoder som skyddar mot spridningen av hepatit C. Den mest effektiva är sprutbyte - något som en majoritet i vårt landsting egentligen står bakom - men som blockeras av några inflytelserika politiker. Deras motstånd luckras upp tack vare Brukarföreningens kamp för rätt till vård och smittskydd. Fler och fler politiker säger ja till sprutbyte och den medicinska personalen vill arbeta med detta.
Själv kommer jag att efter ett maktskifte i landstinget omedelbart påbörja förberedelser för ett sprutbytesprogram. Mot högerns tal om hårda tag och kontroll ställer vi en politik för en stark generell välfärd och en narkotikapolitik med en positiv människosyn där alla får många chanser till ett värdigt liv.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida