onsdag 6 maj 2009

Tufft vara kvinna och medelålders

Häromdagen rapporterades att äldre kvinnor med bröstcancer får sämre vård i Sverige än de yngre, trots att dödligheten ökar högre upp i åldrarna. Det visar en sammanställning som gjorts för att ta fram nya riktlinjer i bröstcancervården.

Drygt 7 000 kvinnor får diagnosen bröstcancer i Sverige varje år, ungefär hälften av dem är över 65 år. De får diagnosen betydligt senare än yngre. Mer än hälften av de äldre kvinnorna är dessutom underbehandlade. Som förklaring får vi höra att det saknas studier om behandlingseffekten, så kallade ”vinster” av behandling hos äldre kvinnor. Självklart är det här allvarligt och vi har också uppmärksammat det i årets budget där vi förlänger mammografin till 75 år. Förra mandatperioden började vi stegvis att kalla också kvinnor mellan 40 och 50.

Och i Dagens Medicin läser jag om den smygande kvinnosjukdomen autoimmun hepatit som är en kronisk leverinflammation. 75 procent av alla insjuknade är kvinnor och också den här sjukdomen drabbar hårdast efter 50.

Det här är ju bara ett par exempel på att sjukvården inte bara är ojämlikt och ojämställt fördelad utan också slår hårt mot medelålders och äldre kvinnor. Vi är ju en stor åldersgrupp som kommer att ha anledning att uppsöka sjukvården ofta. Och det känns inte alls bra med den gnagande oron att vi får sämre vård än männen eller våra yngre medsystrar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida