tisdag 28 april 2009

Dålig tandstart för treåringar i Rinkeby

Landstingets tandvårdsrapport för 2008 följer det mönster vi ser i alla vårdsammanställningar, nämligen att de mest utsatta finns i områden med låg status, låg inkomst och låg utbildning. Det gäller också treåringar. Redan hos dem ser vi hur klassamhället sätter sina spår i form av dålig tandhygien och karies.
Men vad säger landstingsförvaltningen om tandhälsan när de förmedlar rapporten till medierna? Jo, i sann alliansanda lyfter de endast fram det positiva. Och visst, tandhälsan har blivit bättre - hos de barn som redan tidigare inte var särskilt drabbade av karies! Men barnen i Rinkeby och Skärholmen är redan i treårsålderna mer än tio gånger så utsatta för karies som sina jämnåriga i Danderyd och Täby.
Där tandhälsan är dålig räcker det inte att kalla till kontroll när barnet fyllt två, det måste göras betydligt tidigare. Och informationen till föräldrarna måste också bli bättre, mer pedagogisk och informativ och ges med regelbundenhet. Den ska självklart finnas tillgänglig på de olika invandrarspråken.
För det är ju i hemmen barnens hälsa först och främst formas. Vården, förskolan och skolan har viktiga uppgifter men om föräldrarna inte inser vikten av tandborstning och bra rutiner vad gäller mat, dryck och godis, blir tandläkarbesöken ganska bortkastade.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida