torsdag 28 maj 2009

I stormens öga

Det stormade i landstinget i går. Visserligen var vi oeniga i sak som vi ofta är, min namne i Folkpartiet och jag, men det var faktiskt vädrets makter som stod för de hårda vindarna i morgonens inslag på ABC. Förutom träden i landstingsparken som böljade i vinden och landstingsflaggan som snattrade, handlade det om ryggrehabilitering och jag kritiserade Birgitta Rydberg för en märklig upphandling. I norra länet har Svenska Rygginstitutet i Vaxholm upphandlats. Här kommer en rehabilitering att kosta 21 500 kronor av skattebetalarnas pengar. I de södra länsdelarna sköts vården istället av Proxima i Nacka. Och här kostar en behandling 45 400 kronor.
Färre på sydsidan får möjlighet till rehabilitering eftersom kostnaden är mer än dubbelt så hög där. Det betyder ännu en orättvisa i ett län med stora hälsoklyftor. ABC illustrerade det pedagogiskt med en tjock plånbok vid sidan av en tunn.
För hur kan det vara så stora skillnader i pris för samma typ av verksamhet? Upphandlingen borde naturligtvis ha avbrutits och det krävde vi som enda parti när beslutet fattades i hälso- och sjukvårdsnämnden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida