onsdag 28 januari 2009

Allt hårdare kritik mot vårdval

Ett antal sjuksköterskestudenter vid KI har skrivit ett öppet brev till Filippa Reinfeldt. De uppmanar det moderata sjukvårdslandstingsrådet att stoppa det hårt kritiserade Vårdval Stockholm. Argumenten är desamma som vi i Vänsterpartiet lyfte redan när diskussionerna om vårdvalet inleddes; systemet gynnar de välbeställda och "måttligt sjuka" på bekostnad av de mest vårdbehövande. Vi pekade också på att alltför mycket fokus lagts på läkarna och att systement uppmuntrar till många och lätta besök.
En enkät från Läkarförbundet visar på samma invändningar. Över 80 procent av läkarna i Stockholm anser att det blivit svårare att satsa på de mest vårdkrävande patienterna.
I går debatterades vårdvalet i riksdagen och där framkom samma oro, bland annat från reumatikerna och handikappförbunden.
Jag frågar mig hur långt det ska gå innan den moderatledda alliansen i landstinget tar intryck av den massiva kritiken, inte minst från dem ute i verksamheterna. Vad är viktigast, att erbjuda adekvat vård för de verkligt sjuka, eller envist klänga sig fast vid ett system som visar sig vara ett enda stort misslyckande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida