I finanskrisens skugga
SKTF bjöd in till ett seminarium i dag om välfärden i finanskrisens skugga. Jag gick dit för att höra vad de initierade säger om utvecklingen i kommuner och landsting. I krisens spår minskar skatteunderlagen och det är naturligtvis ett stort hot mot välfärden.
SKTF har med hjälp av Novus Opinion frågat tusen svenskar hur de ser på ekonomin. 58 procent anser att regeringen ska ge mer pengar till kommunerna, eftersom många oroar sig för att kommunerna kommer att få ekonomiska problem under nästa år.
Vilka områden anser då de tillfrågade att det finns störst behov av nya satsningar i sin kommun? Jo, mer resurser till äldreomsorgen, skolan och till byggandet av hyres- och studentlägenheter. För sysselsättningen måste hållas uppe. Det gör vi bland annat genom att kommuner och landsting inte behöver säga upp personal och därmed fördjupa lågkonjunkturen utan tvärtom dämpa effekten av konjunkturnedgången.
Och särskilda insatser bör riktas mot unga! Unga människor drabbas alltid hårdare i en lågkonjunktur. Det är inte rimligt att stora grupper unga tvingas börja sitt yrkesliv med långa tider i arbetslöshet. Vilket i sin tur blir en stor börda för kommunerna i form av kraftigt ökade utgifter för socialbidrag.
Inbjudne kommunministern själv, Mats Odell, kom inte med några nyheter. Han berömde sin regering, uttalade några självklarheter och avslutade halvhjärtat med att vi nu måste följa vår etiska kompass, diskutera värdegrund och hitta kreativa lösningar. Välgörande då att i stället lyssna på Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson som menade att vi måste diskutera en helt ny ekonomisk världsordning för hållbar och långsiktig utveckling, klimathotet inte att förglömma.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida