torsdag 4 december 2008

Risk att sjuka blir ännu sjukare

Nu slår läkare i Stockholm larm om att rehabiliteringstiden för vissa patientgrupper är alltför kort. Patienterna har blivit oroligare och det har ökat och försvårat vårdpersonalens arbete och försämrat arbetsmiljön på vårdenheterna.

Den nya lagen om förkortade sjukskrivningar är boven i dramat. Det finns vissa patientgrupper, smärtpatienter och de som lider av allvarligt psykiska problem, som nu riskerar att bli ännu sjukare. Lagen tar inte hänsyn till att dessa grupper kan behöva längre rehabiliteringstider.

När jag besökte migränförbundet i dag fick jag höra flera exempel på hur hårt lagen slår mot de migränsjuka. Och hur svårt det är att få behandling. Väntetiden för att komma till en
specialistenhet är nu 48 veckor i Stockholm!

Regeringen Reinfeldts klappjakt på sjuka och arbetslösa slår återigen hårt. Det är arbetslinjen som gäller och det är väl gott och väl. Men det måste finnas förståelse för att människor i olika åldrar och av olika anledningar inte alltid kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Det kan inte vara meningen att sjuka människor ska pressas ut på arbetsmarknaden innan de tillfrisknat eller rehabiliterats klart.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida