måndag 24 november 2008

Bakteriebomb på sjukhus

Som landstingspolitiker värnar jag om den offentliga verksamheten. Allt kan givetvis bli bättre men utveckling för mig handlar om att förbättra vår egen verksamhet i motsats till den borgerliga alliansen som hellre "utvecklar" genom att avveckla och privatisera.

Det här med städning på våra sjukhus är ett aktuellt exempel. Nu kommer larm om smutsiga toaletter, dammråttor och bakteriebomber på Danderyds sjukhus. Men det är lika illa på andra sjukhus, säger Smittskyddsinstitutet. Och som vanligt hade vänstern redan uppmärksammat frågan och krävt att städningen på sjukhusen ska återtas av landstinget. Sedan städningen las ut på entreprenad för ett antal år sen har det blivit smutsigare.

Återigen visar det sig att vår politik är den rätta och jag skulle kunna säga vad var det vi sa. Dålig hygien leder till att smittsamma tarmbakterier sprids i våra sjukhusmiljöer och nu måste ansvariga politiker ta frågan på allvar.

1 kommentarer:

Klockan 24 november 2008 kl. 14:18 , Blogger Unknown sa...

Hej
Arbetar på DS sedan många år.Vilka som städar, om det är landstingsanställda eller ej spelar ingen roll utan det är HUR det städas. När jag gick ssk-utbildningen fick jag lära mig allt om hygien, från toabesök till städning av sjukhusrum och hur smittan överförs från tex handfatskranar osv.Såg ett program på TV för ett par år sedan, man följde en stolt städerska på hennes jobb på ett kontor (ej sjukhus). Hon visade hur hon städade bl a toaletterna. Började med en trasa att torka under sittringen på porslinskanten, sedan samma trasa under sittringen, därefter ovanpå sittringen, sedan under locket, ovanpå locket och avslutade med spolknoppen. Inte nog med det, samma trasa vidare på handfatet och kranarna. Snacka om spridning av tarmbakterier! Hur många städare tror du får utbildning i städning, de får bara veta var de ska städa i princip. Hur gör du själv på en offentlig toalett? Efter uträttat behov tar man i kranen med "smutsig" hand, tvättar händerna och sedan vrider om kranen där tarmbakterierna sitter.Fortsätter med att ta i dörrhandtaget (hur många tvättar händerna efter toabesök...) var det någon idé att tvätta händerna? Bacilluskerna är återigen på dina händer. På skolan lärde man sig att använda pappret man torkat händerna med, att sedan ta det och stänga av kranen med och slutligen öppna dörren med. Så hur tror du tarmsmittan sprids?? Spelar det nån roll om det är landstingsanställd städerska tror du? Huvudsaken är ju att de lär sig hur smittor sprids och hur man undviker det vid städning.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida