onsdag 5 november 2008

Från sjuk till frisk

I dag hade Centrum för allmänmedicin i Flemingsberg öppet hus för alla intresserade. Cefam är det största utvecklings-, utbildnings-, och forskningscentrumet inom allmänmedicin i Sverige och bland de största i Europa.
En distriktsläkare berättade om ett projekt för patienter med ångest som erbjudits kognitiv beteendeterapi i grupp. Flera av patienterna hade långa sjukskrivningar bakom sig men gruppterapin visade sig vara rätt behandlingsform. Hon betonade dock att KBT naturligtvis inte passar alla men har visat sig var av god hjälp för dem som lider av depression eller ångest.
Läkaren talade också om när hon efter många års studier, med god kunskap om alla möjliga diagnoser, kom ut på en vårdcentral och mötte verkligheten. En mycket stor del av patienterna hade diffusa symptom som mag- eller huvudvärk, hjärtklappning, yrsel osv. Med åren fick många tjocka journaler men ansågs inte vara sjuka på riktigt och ingen ville ta sig an dem. Nu ser man annorlunda på den gruppen. Också på vårdcentraler där man inte har kuratorer eller psykologer kan läkaren alltid erbjuda "stepped care" eller lägsta effektiva dos. Det kan handla om hjälp till självhjälp genom att hänvisa till relevant litteratur eller behandling via internet.
Men givetvis måste vi också satsa mer på vårdcentralerna så att de alltid har tillgång till personal med psykosocial kompetens.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida