måndag 27 oktober 2008

Äntligen rätt till vård!

Häromdagen blev det äntligen klart. Nu får de papperslösa i Stockholms län akut vård på samma villkor som alla andra. Vi har kämpat länge för detta men det tog lång tid och turerna var många och långa innan landstingsalliansen insåg att läget var ohållbart.
De anställda i vården hade gång på gång ställts inför orimligt svåra ställningstaganden. Hur ska man göra när en gömd person, utan personnummer, utan pengar söker sig till en akutavdelning? Signalerna från beslutsfattarna var obegripliga. Man skyllde på varandra och krävde ekonomiskt ansvarstagande från den andre. De papperslösa kom i kläm, i synnerhet kvinnor och barn.
Nu finns riktlinjer för hur vården ska hantera de papperslösa. Men märkligt nog har alliansen inte tagit några initiativ till att saluföra beslutet att det nu är fritt fram och att patientavgiften är densama som för alla andra, 260 kr. Nästa år 300 kr med alliansens budgetbeslut.
Det här är ett exempel på en reform som betyder oerhört mycket för de allra mest utsatta. Och det till en ringa kostnad, omkring tre miljoner. Glädjande nog gäller beslutet också mödravård. Där har vi krävt att en gravid kvinna, oavsett medborgarskap eller status, måste ha rätt till regelbundna kontroller, allt annat vore ett stort risktagande för både mor och barn.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida