tisdag 30 september 2008

Kapitalismen i kris

Det går inte att komma i närheten av en tidning utan att mötes av krigsrubriker om ekonomin. Som vanligt är det händelser i USA som drabbar oss andra. Det brukar handla om amerikanernas ambitioner på världsherravälde med krig och väpnade attacker i spåren. Men nu är det kapitalismens härjningar där vinsterna privatiseras och skulderna socialiseras.
Myten om den självreglerande finansmarknaden har kraschat och nu ropar man i högan sky på staten som räddaren. Lika högt som man förr hojtade om att staten och politiken inte skulle lägga sig i utan låta marknaden sanera sig själv.
Surt sa räven för alla finans- och bankdirektörer som under årens lopp plockat ut skyhöga vinster och bonusar. Medan vi vanliga medborgare såg våra sparpengar gå upp i rök.
Det här är också ett stort underkännande för det politiska systemet. I USA sitter de folkvalda och röstar mot ett krispaket i eget intresse i stället för att se till medborgarnas. Hade det inte varit val snart - då ser man förstås om sitt eget hus - hade de röstat annorlunda, säger de utan en skammens rodnad på kinden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida