fredag 13 mars 2009

Burlesk teater om asyl

Regeringen har utnämnt 2009 till "återtagandeåret". Det kan vi ha många åsikter om. Visst, bra om flyktingar som kan och vill får hjälp att återvända till sina länder. Men så länger de riskerar tortyr eller politiskt fängslande är det vårt ansvar att ge dem skydd. Och det kan inga dåliga tider eller finanskriser ändra på.

Den fria teatergruppen Scenario på Hantverkargatan uppmärksammar återtagandeåret med att bjuda in till Migrationsverkets bisarra värld. I pjäsen Asylshopping (namnet kommer förstås från migrationsminister Tobias Billströms famösa uttalanden) driver man hejdlöst med den svenska asylpolitiken. Självmordsscener med snaror och bensindunkar varvas med medryckande dans- och sångnummer. Ingenting är heligt, inte ens att göra sig lustig på de asylsökandes bekostnad, men det görs förstås med hjärtat. Här finns inga tendenser till självömkande eller att gestalta flyktingar som hjälplösa offer. Det är befriande och roligt!

Glädjande nog har pjäsen ett tydligt feministiskt perspektiv. Kvinnan är i centrum, det är hennes asylskäl som belyses och tjänstemännens oförmåga att ta in det lidande som kvinnor utsätts för. Så gå och se Asylshopping: http://www.teaterscenario.com/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida