fredag 14 augusti 2009

Svininfluensan stor utmaning för landstingen

Den föreståenden massvaccineringen ställer enorma krav på landstinget. Vi måste klara av att ge fyra miljoner vaccinationer under en tremånadersperiod under en pågående influensaepidemi. Och det ska ske parallellt med ordinarie sjukvårdsarbete.
Men många är med och delar på ansvaret. Husläkarna har sina listade patienter och ett närområdesansvar för olistade, men för att inte primärvården ska blockeras helt måste så många andra som möjligt bidra: BVC vaccinerar alla barn mellan sex månader och sex år och MVC alla gravida. Skolbarnen vaccineras av skolhälsovården och företagshälsovården tar hand om de stora personalgrupperna i bland annat stat och kommuner.
Att vaccinera befolkningen är den viktigaste och mest effektiva åtgärden för att hejda spridningen. Men det kostar pengar, mycket pengar - för Stockholms läns landsting cirka en miljard! Självklart borde regeringen stå för en stor del av denna kostnad och lika självklart är att vaccinationen ska vara gratis. För att den ska få maximal effekt måste vi nå ut till 80-85 procent av befolkningen. Därför är det viktigt att ingen avstår - i synnerhet inte unga - därför att de inte har råd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida