måndag 22 september 2008

Martina gör skillnad på barn


I dag öppnar barnsjukhuset Martina på Östermalm i Stockholm. Det låter som en bra nyhet för en landstingspolitiker men i själva verket är det ett nederlag. Martina är nämligen inte till för alla barn utan bara för dem vars föräldrar tecknat en privat barnsjukvårdsförsäkring. Annars får de betala 1 400 kr vid dörren.

När vi lät Synovate fråga drygt tusen personer i Stockholm län vad de tyckte om det här fick vi ett klart och tydligt svar: 67 procent anser att det är fel att Martina kan neka barn vård om föräldern inte har en försäkring eller kan betala vad läkarbesöket kostar.

De som har det sämst ställt är de mest negativa till det privata barnsjukhuset. Samtidigt som de med goda inkomster och hög utbildning är mycket mer positiva. Det här är ett tydligt mått på hur klyftorna i samhället ökar.
De som väljer att gå till Martina är antingen missnöjda med landstingets barnsjukvård eller tror helt enkelt att en dyrare patientavgift ger bättre vård och bemötande. Det är kritik som vi måste ta till oss. Vi behöver satsa mycket mer på att rusta upp barnsjukvården, i synnerhet i områden där ohälsan är utbredd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida