torsdag 20 augusti 2009

Buller stort miljöproblem

Var femte person i Stockholms län besväras av buller, främst från vägtrafiken. Det är en fördubbling på tio år, visar landstingets nya Miljöhälsorapport. Men också andra lokala miljöproblem påverkar invånarna: luftföroreningar (det har inte skett någon minskning av partiklar i luften sen 1997), tobaksrökning och allergier. Och som vanligt, oavsett vad saken gäller, finns det stora geografiska och socioekonomiska skillnader.
En glädjande trend är dock att andelen som utsätts för andras tobaksrök minskat från 21 procent till 8 procent sedan 1997 och att andelen rökare i länet har minskat från 22 till 14 procent. Rökförbudet på krogen har förstås bidragit tilll det. Men de geografiska skillnaderna är stora, i Danderyd röker endast fem procent dagligen jämfört med 28 procent i Botkyrka.
Skillnaderna är stora också när det gäller allergisjukdomar. Astma är vanligare bland personer med kort utbildning, hos kvinnor och hos rökare.
Dålig inomhusmiljö är också ett fortsatt miljöproblem i regionen. Nästan var femte länsbo uppger att de bor i hem med fukt eller mögelskada. Så hur utbyggnaden och förändringarna i den fysiska miljön planeras i länet får stor betydelse för stockholmarnas hälsa i framtiden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida