torsdag 4 mars 2010

Vad säger lönen om människans värde?

En brittisk tankesmedja har funderat på det här med människors värde. Vi tycker kanske det är motbjudande att sätta en prislapp på människor men så sker ju ständigt i lönesättningen. De som sliter mest och har de tyngsta jobben upplever sällan något glädjerus när lönebeskedet kommer.
Men de här britterna har insett att sjukhusstädarna är en mycket värdefull yrkesgrupp för samhället. Uppskattningsvis skapar de ett mervärde av tio pund för varje pund de tjänar. Inte nog med att de städar och håller rent, det i sin tur leder till förbättrade resultat i hälsa i ett mycket vidare sammanhang.
Bankdirektörerna däremot är ett tärande släkte i samhället på grund av den skada de orsakat den globala ekonomin. För varje pund de tjänar slösar de bort ett värde på sju pund.
Lönen är sällan en avspegling av det verkliga värdet som skapas när människor arbetar. Vi skulle behöva en lönestruktur som belönar de arbetsinsatser som skapar mest samhälleliga vinster, i stället för de vinster som görs på bekostnad av samhället och miljön.
I 100 år har vi firat den internationella kvinnodagen. Och det är nu 15 år sedan Sverige av FN utsågs till världens mest jämställda land. Men lön efter kön är beklämmande nog vardag för hundratusentals kvinnor i offentlig sektor. Här är det inte tal om om att belöna kvinnorna för det faktiska värde de producerar, varken direkt eller indirekt. Men en enkel ekvation - i ljuset av ovanstående resonemang - är att värdet av de offentliganställda kvinnornas arbete i Sverige är mångdubbelt större än vad som visar sig i lönekuvertet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida